Matrix, Sim City ja rakkaus

 

Minä olen varma että me kaikki elämme jonkinlaisessa matrixissa tai sim cityn kaltaisessa pelissä jossa kaikki on ennalta määrättyä ja kaikki toistaa samaa, loppumatonta kaavaa. Toisin sanoen ihminen toistaa joka päivä samat rutiinit vaikka luulee olevansa vapaa ja mitä vapaisiin hahmoihin tulee, niin ne on pelin tai matrixin kannalta rikkinäisiä ohjelmistoja. Jopa narkkarit ja juopot vaikka ne ovat matrixin kannalta rikkinäisiä, toistavat silti samaa kaavaa; ainetta tai viinaa on saatava hinnalla millä hyvänsä ja kuvio on se että aamusta hommataan rahat ja loppupäivä ollaan pilvessä tai kännissä. Kuvitelkaapa sellainen asia että kun mennään muutamia vuosia eteenpäin (okei, sillä en muista minkä nimisen älykön vakio tms. on mutta joka toinen vuosi tietotekniikka on kehittynyt nelinkertaiseksi) ja kaiken maailman chatgpt:t ja muut syväoppineet järjestelmät ovat siinä pisteessä jossa meidän pelihahmojen osuus ei olekaan enää niin merkittävä.


Tekoäly luo omia ”hahmojaan” eli järjestelmiä jotka korvaavat ihmisen toiminnot ja hei, sitä tapahtuu jo nyt sillä automaatio on huikeaa ja siksi ihmisiä sanotaan irti massoittain. Aika pelottava ajatus on se, että sanotaanko nyt vuosikymmen eteenpäin palttiarallaa reilu seitsemän miljardia ihmistä työttöminä, jos asiaa ajatellaan siltä kantilta mitä me käsitämme sanalla työ tänä päivänä. Toisin sanoen ihminen on altavastaaja. Okei okei, sitä ennen ehtii tapahtua paljon ja periaatteessa voi olla mahdollista ettei asumiskelpoista maapalloa enää ole. Yksi hullu voi aloittaa kolmannen maailmansodan ja tämä

yksi hullu voi olla kuka tahansa, en puhu tällä kertaa meitäkin lähellä olevasta tilanteesta ja mitä sotiin tulee, niin sanotaan että seuraavat sodat käydään vedestä. Etelästä vyöryy väkeä pohjoiseen ja pohjoisen porukoiden on puolustettava maitaan ja vesiään.


Voi tosin olla että vittuuntunut luontoäiti tekee selvää meistä kaikista ja tavallaan buuttaa koko systeemin, menee ehkä miljardi vuotta (kun ajatellaan meidän ihmisten jätteiden vaikutusta ja esim. ydinsaasteiden puoliintumisaikoja etc,) niin luonto on jälleen alkutilassa eikä ihmisistä ole tietoakaan. Maapallo on toivottavasti siinä vaiheessa lähes yhtä terve kuin ennen meitä ja vaikkei olisikaan, niin ainakin paljon terveempi ilman meitä.


Jos jaksoit lukea tänne asti, niin varmaan ajattelet että nyt on kaveri kunnolla sekaisin mutta ei, minä vaan masennun meistä ihmisistä näin joulun alla. Toivon ettei tänä jouluna tehdä sitä perinteistä pakkopullaa eli viedään se hyasintti ja suklaarasia paikkaan x ja paikasta x annetaan samanlainen hyasintti ja suklaarasia, molemmat tietenkin jouluaiheisin toivotuksin. Edellä mainittu on hyvin yksinkertaistettu esimerkki mutta ymmärrätte pointin. Toivonkin että tänä jouluna mennään niiden luo josta oikeasti välitetään ja lahjojen sijaan rutistetaan kaveria oikein lujaa ja sanotaan että mä rakastan sua tai että sä olet hyvin tärkeä ihminen mulle. Se on sitä aitoa välittämistä ja jos tämä viedään oikein pitkälle, niin ajatellaan niitä joilla asiat on oikein perseellään ja sen sijaan että heitetään joulupataan muutama kymppi, niin käydään vaikkapa K- marketissa ja haetaan tälle kaverille kassillinen ruokaa. Molemmat edellä mainitut ovat sitä oikeaa välittämistä ja vaikka ensin mainittu halaaminen saattaisi tuntua ens alkuun halauksen saajasta oudolta, niin mä tiedän että muutamaa minuuttia myöhemmin sillä on todella hieno fiilis. En puhu säästämisestä vaan rakkaudesta, maailman tärkeimmästä voimasta joka hautautuu varsinkin näin jouluna kaupallisuuden alle.


Lopuksi, osan teistä tunnen ja osan tunnen sen perusteella mitä olen eri blogeja lukenut mutta mä sanon teille että mä rakastan teitä, oikeesti. Muistakaa olla tänä jouluna täynnä rakkautta ja mä sanon tämän jo nyt vaikka jouluun on aikaa, sillä ihmisen pitäisi elää niin kuin jokainen päivä olisi viimeinen.


Ps. Vaihdoin blogipohjaa joten kommenttiosio toimi mutta ei sillä ole väliä. Voi olla että jossain kohtaa toimii jos saan sen toimimaan. Näissä pohjissa (themes, templates) kun kun alkaen malli ja premium...no niihän siinä kävi että ostin premiumin joten kommentit toimii taas, Hullu mikö hullu mutta se valkoinen pohja kävi silmien päälle. Siis koko blogipohja, ei kommentiosio 😃


Rakkaudella

- Apotti -


17 Kommentit

Mukavaa kun poikkesit!

  1. Rutiinit pitävät minut järjissäni ja takaavat suht tasaisen olon.

    En ole koskaan stressannut joulua. Joulua on vietetty vuosien varrella eri kokoonpanoissa mukavissa tunnelmissa. Olen myös ollut yksin jouluna, kun en ole jaksanut lähteä minnekään, enkä kutsua ketään luokseni. Mitään pakkoa ei ole jouluihin koskaan liittynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Susu, suon anteeksi mutta sulle tarkoittamani vastaus meni tuonne Puskiksen vastauksen alle.

      Poista
  2. Jestas. Mietin jo, että jotkut alienit kaapanneet koko blogin, kun oli taas ihan erinäköistä.

    Joulu joo.. se tulee joka vuosi, ei kai siinä sen kummempaa. Me miehen kanssa ei olla mitenkään hirveitä joulufaneja sattuneesta syystä (eli alkkis-isät), mutta hassusti meillä esmes keskimmäiselle joulu on tosi tärkeä traditio. Ainahan meillä on perinteiset piparit, kinkut ja sen sellaiset, mutta esim ei meidän joulu mene pilalle, kun esikoinen lähtee Japaniin koko joulukuuksi. Joissain perheissä on kai ihan tosi tärkeää, että kaikki on samassa paikassa aattona, musta joku jättimäinen sukujoulu olisi ihan painajainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei sentään ja anteeksi sähläykseni, mutta se valkoinen pohja otti tosissaan silmille. Olen jopa onnistunut hommaamaan tekstieditoriini tälläisen ruskeankeltaisen pohjan joka toimii hyvin.
      Puhut asiaa. Jouluun ei tarvita muuta kuin että on se oma pesue tallella, ne on kuitenkin ne kaikkein tärkeimmät.
      Niin ja onnea esikoiselle, toivottavasti reissu menee hyvin.

      Poista
  3. Tuo on sitä mitä mä haen. Ettei ihminen tunne pakonomaista tarvetta johonkin ja pystyy toimimaan normien vastaisesti. Tällä en kuitenkaan tarkoita sitä etteikö lähimpiään tulisi muistaa, se on hieno asia mutta sitten on paljon niitä ihmisi
    meidän kaikkien tuttavien piirissä "jotka eivät ole niin läheisiä mutta joita on pakko muistaa". Rakennusalalla tämä perinne on joka joulu ostettavat ja tarjottavat joulupullot ja mikä typerämpää, mitä kalliimpi pullo, niin sen "lujemmat siteet " = tärkeämpiä aliurakoitsija/yhteistyökumppani. Melko typerää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa todella hölmöltä. Mä en yleensä anna alkoholia lahjaksi, mutta tänään piti poiketa normista kun työkaveri lopetti ja kolehtirahoilla esimies toivoi hankittavan jotain kostuketta. Ostin sit kalliin kuohuviinin (25€).

      Poista
  4. No sen on todella typerää mutta kyse on vuosikymmenien perinteestä. Jollain aloilla perinteet ovat todella sitkeässä.

    VastaaPoista
  5. Ajattelen samoin, ei se turha tekeminen näyttämisen vuoksi vaan oikea ja aito ajatus. Entisessä elämässä mulle joulun teki se kun kaikessa rauhassa laitoin ruokaa jouluksi ja odotin perheen kokoontumista yhteen. No, elämä osaa yllättää (lue: potkia, lyödä ja vielä oksentaa päälle) - nyt olen tehnyt jouluista mahdollisimman erilaisia, ollut vapaaehtoisena jouluruuan jakelussa jne. -e-

    VastaaPoista

  6. Tuo on hieno periaate että viettää oman joulunsa muiden auttamiseen. Meillä ennen vanhaan kun kaikki sisarukset olivat nuorempia, keräännyttiin yleensä mutsin luokse syömään mutta valitettavan usein ilta päättyi riitelyyn ja loppujen lopuksi en enää välittänyt käydä. Toki kävin mutsia katsomassa aattona aikaisin aamusta, On myös selvää että kaupallisuus on pilannut joulun, kuten se on pilannut jokaisen muunkin juhlapyhän.

    VastaaPoista
  7. Kyllä kai tämä aikamoista Matrixia on. Jos ei mennä toisten ohjauksen mukaan, niin useimmiten kuitenkin oman automaattitoiminnon mukaan. Itselläni vuotuiset juhlapyhät, joilla on tietysti hyvät merkitykset, on yleensä tavallisia päiviä. Yritän laskeutua marraskuussa lempeään loppuvuoden odotukseen, silloin ostan ne vähät lahjat joita hankin, ja joulukuussa välttelen jo kauppoja ;-) Ehkä enemmän pidänkin joulun odotuksesta, sillä voisin jättää aattopäivän väliin ja siirtyä suoraan joulupäivän ole-rennosti-älä-hötkyile tunnelmaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varhainen lintu madon nappaa eli ajoissa ostaminen on suurta viisautta. Minunkin mielestä joulun odottaminen on parsta aikaa, välillä aatto tuntuu jopa jonkinlaiselta antikliimaksilta koska olen typerä ja murehdin että seuraava joulu on vasta vuoden päästä. Sen onlen huomannut että ihmiset ovat paremmalla tuulella ennen joulua, johtui se sitten mistä tahansa.

      Poista
  8. Johan aloitit - piti oikein tarkistaa meidän tupa, että ootko viritellyt jotain kuuntelulaitteita nurkkiin vai? Yritän ilmaista ajatukseni lyhyehkösti: luonto/maapallo pitänee huolen siitä, että se jaksaa kantaa taakkansa. Vaikka sodat, koronat yms. on ihmisten kätten jälkiä, niin ihmiset on luonnon luomia ja sitä kautta - itse itsemme = luonto - väki vähenee. Joskus tulevaisuudessa koko pallo sanoo poks ja tuhoutuu, omaan mahdottomuuteensa. Ja vaikka me kuinka yritetään vähentää kynttilöiden polttamista, takan ja puuhellan lämmittämistä, yksityisautoilua - varsinkin dieselpakuilla (eikös nuo ole pahimmista pahimmat? 😜) niin peli on pelattu, valitettavasti.

    Mutta mitä sitten jouluun tulee. Meillä on kaksi jouluperinnettä, toinen on aatonaaton joulupuuron mun Äidin luona.
    En jaksa stressata joulusta, se tulee on ja menee, samalla kaavalla kuin tavan viikonloputkin - yhtä poikkeusta lukuunottamatta: varapoika tuo perinteisen joulutähden, jonka on tuonut mulle siitä lähtien kun oli 13 vee💕 Sillekin on oma tarinansa ja päivä voisi olla mikä päivä tahansa, mutta hetki on just sopiva hälle, hetki hermolepoa ennen hirveää härdelliä. Se on toinen jouluperinne.
    Sen jälkeen kun Poika kasvoi "ihan sama" -ikään, on joulukoristelut ja muut jääneet ja kun muutettiin tänne maalle missä meillä on pienet tilat jäi myös pipareiden leipominen. Siihen asti tein piparkakkutaikinan josta yön aikana kummasti katosi ainakin kolmasosa - piparit on parhaita taikinana.. Varsinainen leipominen oli vielä 3-kymppisen Pojan ja mun juttu 😊.

    Palaan vielä noihin kuuntelulaitteisiin ja Matrixiin (jota leffaa muuten en käsitä lainkaan). Jollain ihme tsydeemillä oot päässyt mun pään sisään, sillä tässä muutama päivä sitten ajattelin tuota samaa:
    Muistakaa sanoa ja osoittaa läheisillenne, että rakastatte, että he ovat tärkeitä ja rakkaita.
    Jos ei se kuulu tapoihin, jos ette osaa, opetelkaa, kyllä sen oppii. Menetin kesällä tärkeän ihmisen, enkä koskaan sanonut, että hän oli rakas ja tärkeä. Oletan hänen tietävän. Ainoa lohtuni, on että ehdin pyytää häneltä anteeksi sitä, että väitin hänen olleen väärässä 😔

    Nyt lopetan.. ei kukaan tällaisia avautumisia kykene lukemaan. Kiitos ja anteeksi.

    VastaaPoista
  9. Usko pois Pöllö, me ollaan sielunveljiä! Sulla on hienoja periaatteita ja mitä olen sun juttujas lukenut, niin oon huomannut että ajatukset menee samaa rataa. Tirautin kyllä kyynelen kun sanoit että dieselpakut on pahoja saastuttajia 😁
    Mutta joo, turha hötkyily joulusta pois - tietysti muksut ovat oma lukunsa - mutta sitten kun on "vanhemmalla iällä", niin voi nauttia kiireettömästä joulusta, silleen aidosti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän Punaisen tuvan - jossa poltetaan kynttilöitä ja tulta puuhellassa - seistä jököttää dieselillä käyvä (S)Eniili, Transiitti jolla on ikää sen verran, että ensi talvesta alkaen pitää katsastaa vuosittain. Eli ei ihan mikään pikkupoika kuitenkaan, yhtä seniili kuin omistajansa (en minä...)
      Ja siihen sanon, että olkoot muut mitä mieltä tahansa, maalla omakotitalossa asuvalle paku on paras kulkuväli - potkukelkan lisäksi. Potkukelkalla vaan on hankala kakkosnelosia ja tiililetkoja kuskata 😉😉

      Poista
  10. Pöllölle; minäkään en ymmärrä Matrix-leffoja, eikä mies eikä nuorimmainen. Kahdesta muusta eos. Katsoin nuorimmaisen kanssa pari vuotta sitten n puolitoista elokuvaa, emme kyenneet enempään. Tosin samanverran jaksoimme katsoa Sharknadoja, että sikäli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me käytiin eka Matrix katsomassa ihan leffateatterissa Mursun ja mun ystävän kanssa - me oltiin S:n kanssa ihan kuutamolla koko leffan ajan, ei mitään käsitystä mistä on kyse.
      Meillä on ne kaikki tuolla hyllyssä ja mut tasaisin välein pakotetaan niitä katsomaan, mutta en mä ymmärrä niitä vieläkään 🤦‍♀️

      Poista
  11. Hienoa! teillä on sitten kunnon peli ja vaikka onkin se ainainen katsastus riesana, niin se on silti uskollinen peli joka ei petä tosipaikan tullen. Matrixit on hyviä leffoja!

    VastaaPoista
Uudempi Vanhempi