Simaviini ja vähän muutakin joulusta

 

Luostarissa pidettiin tänään ylimääräinen kokous, syynä lähestyvä Halloween josta jo kirjoitinkin sekä vanhojen munkkien suosima The Joulu. Nuoremmat munkit haluavat bilettää sikäli mikäli luostarillisia menoja voi sanoa bilettämiseksi, (olkoonkin että halloweenina käyttäytymistä katsotaan vähän sormien läpi) kun taas vanhemmat parrat pitävät hiljaisuudesta, massiivisista syömingeistä ja muutaman, hillityn munatotin ottamisesta. Eniveis, vanhimmat olisivat halunneet alkaa koristelemaan luostaria joulua varten vaikkei täällä ole vielä edes yhtään halloweeniin liittyvää koristetta. Tästä seurasi sitten iso joukkotappelu ulommalla sisäpihalla ja tarvittiin jopa luostarin omia turvallisuusjoukkoja, ei niinkään pelastamaan vanhimpia, vaan nuorimpia sillä vanhat munkit osaavat lyödä jaa vähän lujaa. Siitä on jopa faktatietoa muinaisilta ajoilta sillä historiankirjat kertovat johanniittojen munkkiveljeskunnan synnystä ja nimestä näin; kohtasipa eräänä päivänä kaksi munkkijoukkoa toisensa metsässä, puron yli vievällä kapealla sillalla. Toiset heistä oli benektiinimunkkeja mutta keitä olivatkaan nämä toiset jotka eivät suostuneet väistämään?

Alkoi hurja taistelu jossa benektiiniläismunkit ottivat huolella pataan jolloin eräs heistä huudahti häntä lyöneelle munkille; ”johan niittaat!” ja kas, näin johanniitojen veljeskunta oli saanut nimensä. Että semmosta.


Joulu on kyllä meillä tärkeä juhla ja koska täällä on monia kansallisuuksia, on myös joulun ajan ruokapöydät varsin ruhtinaalliset ja jokainen kansallisuus tuo omat lisänsä ; saksalaiset tuovat gluhweinia ja makkaroita, ranskalaiset hanhea , hanhenmaksaa ja kastanjoita. Britit tuovat paistettuja perunoita, erilaisia kastikkeita ja ruusukaalia. Jenkit taasen tuovat kalkkunaa ja kurpitsajuttuja ja italialaiset tuovat meren eläviä ekä erilaisia pastoja joten kun ajatellaan että kaiken lisäksi on perussafkat eli kinkut, salaatit, perunat ja erilaiset laatikot, niin syötävää on vallan helvetisti. Toki siihen on varauduttukin, joulun aikaan keittiö on toiminnassa 24 h vuorokaudessa ja munkit painavat kahdeksan tunnin vuoroja. Lisäksi on tarjoilijat erikseen sekä juomalaskijat koska raskaat eväät täytyy huuhdella kurkusta alas niihin sopivilla juomilla.

Mitenkään brassailematta voin kertoa että luostarin joulupöytä on pinta-alaltaan 4000 neliömetriä ja tästä massiivisesta koosta johtuen se on hevosenkengän muotoinen. Itse joulupöydän ulkopuolella on isompi ”hevosenkenkä”, toisin sanoen lattialaatoitukseen tehty puolipyöreä alue jossa tarjoilijat seisovat. Niinpä syöjien ei tarvitse nousta pöydästä santsikierrokselle, vaan he voivat helposti vinkata tilauksen kyypparille joka tuo sen suoraan ylensyöneen munkin nenän alle.


Muistetaan myös että muinaiset viikingit viettivät joulua, kyseinen sanahan on muinaisgermaanin jul, joka tarkoittaa talvipäivänseisauksen juhlaa. Okei, viikingit joivat melko perkeleesti, suorastaan kohtuuttomasti mutta jotain hyvää he ovat jättäneet jälkipolville sillä minulla on ilo esitellä teille simaviinin ohje, löysin tämän luostarin kirjastosata ja tästä vallattomasta joulujuomasta pitäisi tulla 5 – 7 % tavaraa joten melko miedosta tuotteesta on kyse. Eikä valmistuskaan vie aikaa ihan älyttömästi.


Simaviini:

5 litraa vettä
500g sokeria + 400g fariinisokeria
sitruuna täysmehua muutama loraus
puristetun sitruunan mehut
sitruunan kuorta muutama viipale
halutessa rusinoita
3-4 ruokalusikallista tuorehiivaa (= noin puoli paketillista tuorehiivaa eli 30g)

Sokerit sekoitetaan kahteen litraan lämmintä/kuumaa vettä ja yhdistetään muuhun veteen. Hiiva sekoitetaan pieneen määrään 20-25 asteista vettä ja lisätään joukkoon. Käymislämpötila 20-25. Hiivaa ei saa laittaa liian kuumaan veteen, koska se kuolee kuumassa, järkevintä laittaa se 20-25 asteiseen veteen. Annetaan käydä hapettomissa olosuhteissa noin 3vrk. Käymisastia voi olla lähdevesipönikkä tai käytä mikä parhaiten sopii sinulle. Oleellista on, että olosuhteet ovat hapettomat. Teknisesti "paras" on käymisastia + vesilukko, toinen vaihtoehto esim. lähdevesipönikkä jonka korkki on hyvin löyhästi kiinni (jotta hiilidioksidi pääsee pois) tai elmukelmulla tiivistetty. 3vrk käymisen jälkeen juomasi on noin 5-7% vahvuista, tämä on nyt testattu monen käyttäjän toimesta.


Kannattaa tehdä heti jokunen kymmenen litraa jotta tätä maukasta soppaa riittää vielä loppiaisenakin, sillä minä tiedän että te olette kohtuullisia, toisin kuin suuurin osa kansasta joka tarvitsee virkavallan lujaa kättä mikä on perin valitettavaa. Kun eikös nytkin joulu osu silleen että (korjatkaa jos olen väärässä) maanantai ja tiistai on vapaata kaikille jotka eivät toimi erityisammateissa? Se ei ole hyvä juttu. Pitkät vapaat kun tekevät ihmiset hulluiksi, se on niin moneen kertaan nähty niin jouluna, pääsiäisenä juhannuksena och kesälomien aikaan. En minä muuten mutta sääliksi käy heikompia ja kaikki lapsia, sillä he ovat niitä jotka kärsivät. Toivotaan että tänä vuonna menee paremmin,

Alakerran ison salin puolelta kuuluu taas jotain metakkaa joten lienee parasta että mä lähden katsomaan mikä siellä mättää. Kaikille teille haluan toivottaa mahdollisimman leppoisaa viikonloppua, itselläni se menee menekkilaskennan parissa, aloitin jo eilen illalla ja jatkoin yöllä + nyt sitten vielä viikonloppu – ainakin huominen – mutta se on niitä juttuja jotka vaan pitää tehdä.

3 Kommentit

Mukavaa kun poikkesit!

  1. Meillä on yksi simapullo vielä jääkaapissa avaamatta.

    Mä en välitä Halloweenista, mutta ei joulukarkkeja tarvitse laittaa esille syyskuussa.

    VastaaPoista
  2. Voisinpa kokeilla, kuinkas on, pitääkö pullottaa vai voiko säilyttää pänikässä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tuota ei tuo varmaan pänikässäkään ehdi pahaksi menemään jos käyttö on tasaista mutta voihan sen pullottaakin, niin ainakin pysyy iskussa.

      Poista
Uudempi Vanhempi